• 06 70 604 2060, vagy 06-1-4500-110
Iskola

Microsoft Project: egy belsős ötletből üzleti siker

A Microsoft számára igen sűrű esztendő volt az 1984-es. Ekkor léptek partnerségre az Apple-lel, létrehozták hardveres és perifériákért felelős részlegüket, mindeközben pedig közel 100 milliós bevételre tettek szert. Számos más szoftverrel egyetemben pedig kiadták a Microsoft Project legelső verzióját is.

A Microsoft Project története igen érdekes, mivel először nem is kereskedelmi forgalomba szánták. Eredetileg maguk a vállalat dolgozói használták a cégen belüli feladatok ütemezésére, s csak miután rájöttek, milyen remek eszközt készítettek is maguknak, dobták piacra 1984-ben.

Végre eldobhatták a tollat, ceruzát

A program forradalmi megoldásnak bizonyult – emlékezzünk, ekkor még 1984-ben, az információs kor hajnalán járunk, amikor a projektmenedzserek még javarészt tollat és papírt használtak a munkafolyamatok megtervezésekor. A Microsoft Project olyan eszközöket adott a kezükbe, amelyek segítségével hatékonyan voltak képesek követni a rendelkezésre álló erőforrásokat, büdzsét, ütemezhették és kioszthatták a feladatokat. A Microsoft Project volt az, amely a projektmenedzselésre szánt programok első generációjának megszületését lehetővé tette.

A program legelső változatát az IBM személyi számítógépeire és az MS DOS operációs rendszerre tervezték. Később azzal, a szoftvert a Windows 95 rendszerre átültették, a konkurenciát – mindazokat a projektmenedzsment szoftvereket, amelyek létrejöttét a Project sikeres inspirálta – gyakorlatilag kiütötték, egyeduralmat szerezve ebben a piaci szegmensben.

Office-integráció

A Microsoft a Windows 95-re való átállással kezdte a Projectet más Office termékeihez igazítani, mint megjelenésében, mint kompatibilitásban. Ennek célja természetesen a brand erősítése volt, mivel ekkor a korábbi Apple-partnerség már a múlt ködébe veszett, és a két vállalat között már dúlt a konkurenciaharc. A Microsoft az Office-programokkal ügyesen manőverezett, és mára már ezerféle projektmenedzsment program közül választhat az, aki szeretné a vállalati munkát optimalizálni, a Project még mindig az egyik legnépszerűbb.